A duhet të mbaj maskë nëse jam vaksinuar kundër COVID dhe sa doza duhet të marr? Mediat e huaja japin sqarime për dilemat që ka njerëzimi

0
532

Njerëzimi është në pritje të një vaksinë që do të mposhtë koronavirusin i cili ka marrë më shumë se një milionë jetë njerëzish në të gjithë botën.

vaksina

Rezultatet paraprake shumë pozitive nga Faza 3 e provave klinike të vaksinës Pfizer/ BioNTech BNT162b1 kanë rritur shpresat se infeksioni COVID-19 përfundimisht do të trajtohet në mënyrë efektive.

Dje, Pfizer, përmes udhëheqësit të saj grek, Dr. Albert Bourla njoftoi se vaksina është 90% efektive në një mostër prej 94 rastesh të konfirmuara të COVID-19.

Po aq pozitive janë rezultatet e dy “rivalëve” të tjerë të fortë të BNT162b1, Moderna mRNA-1273 dhe AstraZeneca / Universiteti i Oksfordit AZD1222, të cilat do të publikohen në të ardhmen e afërt.

Por meqenëse si COVID-19 ashtu edhe SARS-CoV-2 janë paradokse të reja në jetën tonë, ka disa pyetje të arsyeshme në lidhje me rolin e vaksinave në menaxhimin e pandemisë.

Këtu janë shtatë pyetjet dhe përgjigjet në lidhje me vaksinën e re të koronavirusit:

  1. Sa doza të vaksinës duhet të marr?

Siç tregojnë të gjitha të dhënat nga të gjitha provat klinike të Fazës 3 mbi tre vaksinat më të zakonshme (BNT162b1, mRNA-1273 dhe AZD1222), duhen dy doza të vaksinës 28 ditë larg ndërmjet injektimeve për të siguruar imunoprotektimin e duhur.

Sigurisht, ekziston edhe vaksina Johnson & Johnson nën zhvillim , JNJ-78436725, e cila tregon në studimet e Fazës 1 për të arritur një përgjigje të përshtatshme imune me një dozë të vetme.

  1. A duhet të vazhdoj të mbaj maskë nëse jam vaksinuar kundër COVID-19?

Sipas Qendrave Kombëtare të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), po ne duhet të vazhdojmë të mbajmë maskën tonë siç duhet (duke mbuluar hundën dhe gojën) për të mbrojtur veten dhe të tjerët.

  1. Nëse kam COVID-19 dhe jam shëruar, a kam nevojë për vaksinën?

Vlerësimet se sa zgjat dikush që është rikuperuar nga imuniteti natyror i COVID-19 nuk janë bërë ende të ditura aktualisht. Provat paraprake sugjerojnë se ky imunitet mund të mos zgjasë shumë, prandaj shumë studime të synuara janë duke u zhvilluar për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje thelbësore. Kështu që për momentin asnjë rregullator nuk mund të përgjigjet qartë nëse njerëzit që janë shëruar nga infeksioni COVID-19 duhet të bëjnë vaksinën apo jo.

  1. A është e nevojshme të vaksinohemi kundër COVID-19 nëse ndjek masat themelore të mbrojtjes (maskë, distanca, higjienë e mirë e duarve)?

Për të ndaluar pandeminë, ekspertët besojnë se duhet të përdoren të gjitha mjetet në dispozicion. Vaksinat janë mënyra për të rritur sistemin imunitar në mënyrë që trupi ynë të jetë i gatshëm të merret me SARS-CoV-2 kur të ballafaqohet me të. Përdorimi i maskës dhe respektimi i distancave ndihmojnë me vendosmëri në zvogëlimin e shanseve për tu ekspozuar ndaj koronavirusit të ri ose nëse jemi transportues për ta transmetuar atë tek ata që na rrethojnë.

Sipas CDC, vaksinimi kundër COVID-19 dhe pajtueshmëria me të gjitha masat e mbrojtjes në kombinim është mënyra më e mirë për të mbrojtur kundër koronavirusit të ri.

  1. A zgjat më shumë imuniteti i dikujt që është rikuperuar nga COVID-19 sesa mbrojtja që siguron vaksina?

Imuniteti natyror siç u përmend më lart nuk dihet saktësisht sa zgjat dhe mund të ndryshojë nga personi në person. Dhe për shkak se SARS-CoV-2 është e re për shkencëtarët, gjithashtu nuk dihet se sa kohë do të zgjasë mbrojtja e vaksinave.

  1. Nëse jam vaksinuar kundër COVID-19, a mund ta kaloj SARS-CoV-2 te njerëzit e tjerë?

Teorikisht, nëse vaksina është dhënë në mënyrë korrekte dhe personi i vaksinuar ka zhvilluar një përgjigje të përshtatshme imune, atëherë transmetimi i virusit tek të tjerët nuk është i mundur. Sidoqoftë, meqë hulumtimi është ende në vazhdim, përgjigja përfundimtare do të jepet në praktikë.

  1. Cila përqindje e popullsisë duhet të vaksinohet për të arritur “imunitetin e tufës” ndaj COVID-19?

Një studim amerikan i botuar në Revistën Amerikane të Mjekësisë Parandaluese në Qershor, bazuar në një algoritëm llogaritës, vlerësoi se rreth 60-70% e popullsisë së botës duhet të vaksinohen për të ndaluar përhapjen e SARS-CoV-2 në komunitet.

© Panorama.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here