Çështja e Zani Caushit/ Avokati: Gjykata shpalli moskompetencën, do të shkojë deri në Strasburg

0
411

Gjykata e Korçës ka shpallur moskompetencë për përllogaritjen e viteve që ka vuajtur në burg Zani Caushi. Ndërkaq avokati i këtij të fundit është shprehur se çështja do të shkojë deri në Gjykatën e Strasburgut.

“Myrteza Caushi është një çështje që do shkojë deri në Strasburg, të gjitha këto gjëra që janë bërë qoftë dinamika te gabuara, qoftë deklaratat publike të zyrtarëve të shtetit janë në favor të tij. Publikimet dhe prononcimet haptazi më shtyp të zyrtarëve të shtetit që kanë për detyrë zbatimin e vendimit të gjykatës janë në favor të tij. Është një dosje që ka patur gabime në vazhdimësi, nëse nuk do ishte Zani Caushi çështja do ishte më e thjeshtë, por unë besoj që do gjejë zgjidhje”, shprehet avokati.

Deklarata e plotë

Seanca e sotme pasi u depozituan aktet nga organi i ekzekutimit të vendimeve penale, ne konstatuam që Myrteza Caushi bazuar në dinamikën e vuajtjes së dënimit ka vuajtur deri më datën 06.11.2020,20 vite e 10 muaj burgim.

Ndërkohë i njëjti institucion më muajin Qershor të vitit 2020 ka paraqitur një dinamikë tjetër në të cilën thuhet që Myrteza Caushi ka vuajtur 25 vite e 2 muaj burgim.

Në këto dy periudha Zani Caushit i kanë humbur 4 vite burgim sepse kështu e ka llogaritur IEVP.

Pas konstatimit nga ana jonë të këtij fakti, gjykata shpalli moskompetencën e gjykimit duke pretenduar se Zani Caushi fillimisht mund të ankoheshe në drejtori i IEVP Drenovë, më pas në drejtorin e përgjithshëm i burgjeve dhe më pas kur t’i vinte përgjigje negative, mund t’i drejtohej gjykatës.

Në lidhje me pretendimet e Zani Caushit është ankuar në mënyrë të vazhdueshme në këto 2 institucione këto qëllimisht nuk i kanë kthyer përgjigje me shkrim dhe ka arritur në këtë situatë që jemi.

IEVP, me llogaritjen e saj specifike i ka nxjerrë 21 vite burg, kjo është situata dhe un mendoj që për të gjithë të burgosurit në Shqipëri do jetë një situatë e ngjashme sepse është pothuaj në 60-70% të raste dinamika me probleme, do ju këshilloja të burgosurve të bënin një verifikim të llogaritjes së kohës së vuajtjes së dënimit pasi Ministria e Drejtësisë nuk ka asnjë sistem të llogaritjes së vuajtjes së dënimit.

© Panorama.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here