Një tjetër mutacion i COVID shfaqet në Afrikën e Jugut, “Reuters”: Shkencëtarët shqetësohen se vaksinat mund të mos i mbrojnë qytetarët kundër tij

0
82

Ditën e sotme, shkencëtarët britanikë shprehën shqetësimin se vaksinat kundër COVID-19 që po bëhen në Britani mund të mos jenë të efektshme apo të mbrojnë qytetarët nga një variant i ri i koronavirusit, që u shfaq fillimisht në Afrikën e Jugut dhe është përhapur ndërkombëtarisht.

Të dy Britania dhe Afrika e Jugut kanë zbuluar mutacione të reja të COVID-19, më të transmetueshme, çka ka sjellë edhe një rritje të ndjeshme të rasteve. Sekretari britanik i Shëndetësisë, Matt Hancock tha sot se ishte shumë i shqetësuar për variantin e identifikuar në Afrikën e Jugut.

Simon Clarke, një profesor i asociuar në mikrobiologjinë qelizore në Universitetin e Reading, tha se ndërsa të dy variantet kishin disa tipare të reja të përbashkëta, ajo që gjendet në Afrikën e Jugut “ka një numër mutacionesh shtesë, të cilat janë shqetësuese”.

Ai tha se këto përfshinin ndryshime më të gjera në një pjesë kryesore të virusit të njohur si proteina spike, të cilën virusi e përdor për të infektuar qelizat njerëzore dhe “mund ta bëjë virusin më pak të ndjeshëm ndaj përgjigjes imune të shkaktuar nga vaksinat“.

Lawrence Young, një virolog dhe profesor i onkologjisë molekulare në Universitetin Warwick, gjithashtu vuri në dukje se varianti i Afrikës së Jugut ka një ndryshim, apo mutacion të theksuar.

“Akumulimi i më shumë mutacioneve të pikave në variantin e Afrikës së Jugut janë më shqetësuese dhe mund të çojnë në një farë arratisje nga mbrojtja imune“, tha ai.

Shkencëtarët përfshirë CEO të BioNTech Ugur Sahin dhe John Bell, Profesor i Mjekësisë në Regius në Universitetin e Oksfordit, kanë thënë se ata po testojnë vaksinat kundër varianteve të reja dhe thonë se ata mund të bëjnë ndonjë rregullim që mund të kërkohet në rreth gjashtë javë.

Shëndeti Publik në Angli tha se aktualisht nuk kishte asnjë provë që tregonte se vaksinat kundër COVID-19, nuk mbronin nga variantet e virusit të mutuar.

Vendet më të pasura të botës kanë filluar vaksinimin e popullatave të tyre për t’u mbrojtur nga një sëmundje që ka vrarë 1.8 milion njerëz dhe ka shkatërruar ekonominë globale.

Aktualisht janë rreth 60 kandidatë për vaksina në prova, duke përfshirë ata që janë shpërndarë tashmë nga AstraZeneca dhe Oxford, Pfizer dhe BioNTech, Moderna, Sputnik V i Rusisë dhe Sinopharm i Kinës./ Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here